Häät - Kirkkoon.fi

Verkkovirsikirja auttaa valinnoissa

Virsien valinta vihkitilaisuuteen on monelle parille vaikeaa. Tutut virret ovat unohtuneet tai ne eivät tunnu tilanteeseen sopivilta. Häävirret taas ovat monille vieraita. Jos sävel ei ole tuttu, osaako sitä kukaan kirkossa laulaakaan?

kirkkoon_fi/virsitaulu2.jpgOnneksi häävirsien valintaan saa apua. Paras opastaja virsien maailmaan on tietysti oma kanttori, mutta apua virsien valintaan löytyy myös verkosta.Kirkon evl.fi-sivuilla julkaistusta verkkovirsikirasta on mahdollisuus etsiä virsiä muun muassa tekstin katkelman, numeron, teeman, säveltäjän tai raamatunkohdan mukaan. Hakupalvelu auttaa, jos tutusta virrestä muistuu mieleen vain pieni tekstinpätkä tai jos hukassa ovat vaikkapa kesään sopivat virret.

Vihkitoimitusten virsivalinnat ovat usein hyvin perinteisiä. Yleensä hääparit päätyvät valitsemaan virren virsikirjan häävirsiosiosta (numerot 238-241). Tutuin näistä virsistä lienee virsi numero 239, jonka sävel on monille tuttu virsistä "Jo varhain herra annoit" (512) ja "Sen suven suloisuutta" (620). Myös häävirren 241a sävel on usein tuttu virrestä 509 "Herra, elämääni".

Muitakin vaihtoehtoja häävirsiksi on kuitenkin olemassa. Yhä useampi päätyykin valitsemaan virren vuodenajan mukaan. Esimerkiksi kesähäissä lauletaan usein kaikille tuttua Suvivirttä.

Avioliittoon sopivia lauluja löytyy nyt myös virsikirjan uusimmasta jumalanpalvelusliitteestä. Kirkollisten laulujen sävelmät 816-824 on sanoitettu nimenomaan avioliittoa varten. Esimerkiksi laulun 818 sävel on monelle tuttu "Herraa hyvää kiittäkää". Myös Suvivirren sävel on saanut uuden vihkitoimitukseen sopivan sanoituksen ja löytyy liitteestä numerolla 818. Moni aviopari onkin löytänyt omaan vihkitoimitukseensa sopivan virren näiden laulujen joukosta.

Verkkovirsikirjan löydät osoitteesta http://evl.fi/virsikirja

Rita Suhonen