Häämarssit - haat - Kirkkoon.fi

Häämarssit

Vihkitilaisuudessa soitetaan yleensä kaksi häämarssia. Toinen niistä soi sisääntulomusiikkina kirkkoon asteltaessa, toinen taas lähtömusiikkina alttarilta poistuttaessa. Sisääntulomarssi on usein tunnelmaltaan hitaampi ja juhlallisempi, lähtömarssi taas nopeampi ja iloisempi. Varmimpia valintoja ovat usein tutut häämarssit.

Häämarssin ei tarvitse välttämättä olla marssi eikä edes urkuteos, vaan myös muut tilanteeseen sopivat sävelmät voivat tulla kyseeseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että vihkiminen on jumalanpalvelus, ja myös sen musiikin tulee olla jumalanpalvelukseen sopivaa.

Häämarsseista kannattaakin sopia hyvissä ajoin yhdessä kanttorin kanssa. Näin varmistat, että musiikki on vihkitilaisuuteen sopivaa ja että kanttori osaa sen myös esittää. Jokaisella kanttorilla on omat ohjelmistonsa ja bravuurinsa.

kirkkoon_fi/urkukadet.jpgSuosituimmat häämarssimme

1. Erkki Melartin: Juhlamarssi satunäytelmästä Prinsessa Ruusunen op. 22 no. 30
2. Felix Mendelssohn-Bartholdy: Häämarssi näytelmästä Kesäyön unelma op. 61 no. 9
3. Toivo Kuula: Häämarssi op. 3 no. 2

Muut tunnetuimmat häämarssit

Richard Wagner: Morsiuskuoro oopperasta Lohengrin
Giuseppe Verdi: Juhlamarssi, oopperasta Aida
Charles-Marie Widor: Toccata urkusinfoniasta nro. 5
Edward Elgar: Maa tulevaisuuden (The Land of Hope and Glory), sarjasta Pomp and Circumstance, op. 39
J.S. Bach: Preludi Es-duuri (BWV 552)
J.S. Bach: Preludi C-duuri (BWV 553)
Jeremiah Clarke: Trumpet Voluntary (Prince of Denmark's March)

Lisää häämarsseja löydät Mikaelinseurakunnan kanttori Marko Hakanpään häämusiikkisivuilta. Samoilla sivuilla voit myös kuunnella erilaisia häämarsseja ja etsiä niistä mieleistäsi.